About

Projectplan: vertoning van de documentaire In Procedure (60’) van Jiska Rickels met aansluitend een match-event om vluchtelingen en statushouders in contact te brengen met buurtgenoten.

Tijdens de vertoning van de documentaire krijgen statushouders een overzicht van de lokale initiatieven, daarnaast worden ze ondersteund bij het maken van een profiel voor de Refugee Talent Hub, een organisatie die zich bezighoudt met duurzame integratie op de Nederlandse arbeidsmarkt.

Na de vertoning vindt er een ontmoeting plaats en kunnen Nederlanders en andere locals zich opgeven als (taal)maatje of mentor van een vluchteling.

In Procedure vertelt het verhaal van Hassan, een vader die is gevlucht naar Nederland om zijn gezin te redden. Zijn 15-jarige dochter Yomna is ernstig ziek en hij heeft hen moeten achterlaten in Syrië. Het lange wachten tijdens de asielprocedure maakt hem zo wanhopig dat hij gaat twijfelen aan de juistheid van zijn beslissing. Bekijk het 10 min. portret op De Correspondent.

still-4-in-procedure-photocredit-diderik-evers Photo: Diderik Evers

Willemijn Cerutti van Cerutti Film heeft als als vrijwilliger een jaar geleden een taalmaatjesproject in Haarlem opgezet dat ca. 600 inwoners van De Koepel heeft gekoppeld aan hun nieuwe buren; Haarlemmers die graag wilden helpen met het oefenen van de Nederlandse taal. Een team organiseerde match-events om elkaar te ontmoeten en via de besloten Facebookgroep Nederlandse Conversatie Haarlem (NCH) deelden maatjes daarna hun vorderingen en hun vragen. Het was een enorm succes omdat het zo laagdrempelig was, iedereen kan immers helpen oefenen met spreekvaardigheid. Je hoeft er geen leraar voor te zijn. Overal in Nederland ontstonden vergelijkbare initiatieven.

De film als katalysator om meer maatjes te creëren.

De vertoningen van de documentaire combineren we met een aansluitend match-event in de foyer. Het aanwezige publiek wordt de gelegenheid geboden om vluchtelingen en jonge statushouders te ontmoeten. Na een jaar lobbyen hebben zich verschillende partners verzameld die de campagne inhoud geven. Dit zijn:

  1. De Soroptimisten: De Nederlandse tak van de grootste internationale serviceorganisatie van vakvrouwen ter wereld, zetten zich in voor de bevordering van mensenrechten en de positieverbetering van vrouwen en meisjes in het bijzonder. De komst van vele vrouwen en kinderen die zich herenigen met hun gezin en zich een plaats in onze maatschappij moeten vinden past direct bij hun doelstelling. De Soroptimisten hebben drie jaar lang Syria back to school van UNICEF ondersteund. Er is veel geld opgehaald voor educatie van gevluchte Syrische kinderen die in Turkije worden opgevangen. Maar omdat vluchtelingen inmiddels tussen ons in wonen, is de behoefte om lokaal de handen uit de mouwen te steken sterk gegroeid. Daarom verbreden de Soroptimisten het initiatief Syria back to School naar Back to Society. Ze gaan hun landelijk netwerk van 102 clubs inzetten om vluchtelingen en statushouders een stap verder te helpen in de maatschappij. Tevens zijn ze host van de match-events.
  2. Vluchtelingenwerk Nederland: Ze trainen een maatje tot mentor. Het thema van de film, gezinshereniging, valt direct onder hun verantwoordelijkheid. Ze communiceren de film en de events met hun leden, hun regionale kantoren, hun vrijwilligers en de vluchtelingen en statushouders.
  3. Refugee Talent Hub: een initiatief dat vluchtelingtalenten, verschillende grote organisaties in het Nederlandse bedrijfsleven, overheid, onderwijsinstellingen en NGO’s samenbrengt om duurzame integratie van vluchtelingtalent op de Nederlandse (arbeids-) markt te bevorderen. The Refugee Talent Hub matcht vacatures voor stages en banen met statushouders, van laag tot hoogopgeleid. Samen metLinkedIn, VWN, en UAF verzorgt de Hub een training aan mentoren om de talenten voor te bereiden op een baan.

Matchevents in de praktijk

Cerutti Film organiseert i.s.m. lokale Soroptimistclubs eerst twaalf bioscoopvertoningen in grote steden waar vluchtelingen worden opgevangen, met aansluitend een match-event in de foyer. We zijn 10 december 14:30u in de Filmschuur in Haarlem gestart, daarna 22 december in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam. Den Haag, Utrecht, Groningen, Zeist, Zwolle, Arnhem, Nijmegen, Assen, Eindhoven, Rotterdam en Maastricht volgen nog.

Na de vertoning wordt het publiek geïnformeerd waar je je kan aanmelden als maatje: als taalmaatje, of een maatje met een meer maatschappelijk taak, in het verlengde van wat vluchtelingenwerk doet, en wie een stap verder wil gaan kan mentor worden om een statushouder te ondersteunen in het vinden van een baan. In dat laatste geval meld je je aan voor de Refugee Talent Hub. In de praktijk zal het ongetwijfeld een combinatie worden.

Ook een vertoning organiseren? Mail ons op backtosociety@ceruttifilm.nl